Landelijk Brussel ondersteunt en promoot Fair Trade, positieve economie en alles wat daarmee te maken heeft. Dat is waarom dit evenement, vanaf zijn oprichting tot op de dag van vandaag, aandacht besteed aan zijn ecologische en sociale voetafdruk. Bovendien moedigen we debatten over dit onderwerp sterk aan. Om de daad bij het woord te voegen richtte Landelijk Brussel enkele concrete acties op:

Sorteerbakken

Op het evenement zult u verschillende sorteerbakken vinden om u te helpen om op een correcte manier van uw afval af te geraken. U kunt zich tijdens dit evenement dus ontdoen van PMD, GFT, restafval, papierafval en glasafval.

Duurzame ontwikkeling

Landelijk Brussel hecht veel belang aan duurzame ontwikkeling. Daarom zijn er zoveel organisaties voor natuurbeheer, duurzame energiemaatschappijen en biologische producenten aanwezig op het evenement. Dit is de ideale gelegenheid om deze organisaties voor te stellen aan het grote publiek.

Fair Trade

Het zoeken naar een meer evenwichtig economisch model is een van onze grootste zorgen. Daarom zullen er verschillende kraampjes zijn die Fair Trade promoten of die gelinkt zijn aan dit onderwerp. Het wordt steeds belangrijker om stappen te zetten die de levenskwaliteit van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen verbetert. Fair Trade is een aanpak die vraagt voor een eerlijke handel met de producenten en die een eerlijk loon eist voor de werknemers.

PLA-bekers

Op Landelijk Brussel wordt er gebruik gemaakt van bekers uit organisch materiaal. De PLA-bekers (Polylactic Acid) zijn samengesteld uit maïszetmeel en bieden een betrouwbaar en duurzaam alternatief voor de traditionele plastic bekers. U kunt de bekers na gebruik meteen weggooien in de GFT-vuilbakken. Daarna zullen ze verder worden verwerkt door een compostfabriek. Deze oplossing werd verkozen boven het gebruik van plastic wisselbekers doordat het gebruiksvriendelijker is voor de bezoekers. Bovendien hebben studies aangetoond dat de PLA-bekers de meest milieuvriendelijke oplossing zijn voor evenementen zoals Landelijk Brussel. Nadat u een PLA-beker gebruikt heeft, kunt u hem dus gewoon in de groene vuilbak gooien.

Biologisch afbreekbare borden en bestek

Hoewel gerecycleerde borden en bestek op een duurzame manier geproduceerd worden, duurt het erg lang voordat dit afval is afgebroken. Het gebruik van PLA voor het bestek en de borden is, doordat het materiaal doorzichtig is, eerder ongewoon. De borden en het bestek dat beschikbaar is op Landelijk Brussel zal samengesteld zijn uit bagasse. Dit is het vezelachtig residu dat overblijft bij de verwerking van suikerriet. Dit materiaal kan, net als PLA, gewoon behandeld worden zoals al het andere organisch afval.